Cikkek

Leauge of Legends játékismertető

Írta: Renma
2019. február 23. szombat 17:30

Bevezető

A Leauge of Legends egy gyors-reagálást igénylő, valós idejű stratégiai (RTS) szerepjáték (RPG).
2009 októberében indult, mára 9. szezonjánál tart, amit a frissítések és a szezon felosztás szerint számíthatunk ki.
2011-ben (az első szezonban) pedig már a gyakorlott játékosok meg is mérettethették magukat egy, az akkor Svédországban rendezett bajnokság keretein belül, ami akkor még regionális bajnokság volt. A következő évben Európához csatlakozhatott Amerika és Ázsia is, mint versenyző, így világbajnoksággá nőve ki magát az esemény. Azóta minden év szezonzárója felé közeledve megrendezik, egyre színvonalasabb körülmények között, így napjainkra megteremtve az úgynevezett E-Sport fogalmát. (Hozzátennénk, nem feltétlen csak a Leauge of Legends érdeme ezen „sportág” kifejlődése, de nem hazudunk, ha azt állítjuk nagy szerepe volt a kialakulásában.)

A játék alap

Több tucatnyi hős közül lehet válogatni, és több ezer tárggyal lehet felerősíteni a játékmenet során őket.
Három állandó pálya van, ezek: Idézők Szurdoka, Kanyargó Rengeteg, Ordító Szakadék, melyek mellé időszakos, más taktikát igénylő pályák is be szoktak kerülni (a teljesség igényével: Ascension, Black Market Brawlers, Dark Star: Singularity, Definitely Not Dominion, Doom Bots, Hexakill, Hunt of the Blood Moon, Invasion, Legend of the Poro King, Nemesis Draft, Nexus Blitz, Nexus Siege, Odyssey: Extraction, One for All, VERCHARGE, Snowdown Showdown, Ultra, Rapid Fire, Dominion (kivett mód)).
A leggyakrabban játszott pálya az Idézők Szurdoka, melyen a világbajnokságokat is le szokták játszani.

Játékmenet és szerepek az Idézők Szurdokában RÖVIDEN

Úgynevezett matchmaking (továbbiakban „összesoroló”) rendszer alapján 5-5 fős csapatot sorsol össze a rendszer, akik egymással szemben helyezkedek el a szimmetrikusan ketté osztott pályán, az egyik 5 fős csapat a kék a másik 5 fős csapat pedig a piros bázisról indul. Cél az ellenséges bázis szétrombolása.
Négy főszíntér van a pályán: alsó-, középső-, felső ösvény és a negyedik a dzsungel.

Ezek határozzák meg az egyes hősök (karakterek) szerepét is. Az alsó ösvényen két hős támad, ők az ADC (Attack Damage Carry - azaz a legtöbb sebzést kiosztó hős) és a Support (Támogató). A középső-, felső ösvényen egy hős támad, míg a dzsungelben szintén egy hős készül fel. A szerepek megoszlása és betartása nagyon fontos, hogy a csapat eredményesen tudjon védekezni és támadni.
Minden hős-karakter 1-es szinten kezd és a pályán haladó minion-ok - a dzsungeles az ottani szörnyek - és az ellenséges hősök likvidálásával nyer tapasztalati pontot és aranyat. A tapasztalati pontokat a 4 képességük egyikére oszthatják, míg az arannyal tárgyakkal lehet erősíteni az egyes hősöket. A maximális szint 18, amit minden meccsen igyekezni kell minél hamarabb elérni, mert akkor maximális erővel lehet támadni és védekezni.
Fontos szót ejteni úgynevezett „idézői képességekről”, amiből a hős képességei mellett 2 szerepelhet (ezekből is többféle van, amit a játék elején az összesorolóban lehet beállítani). A dzsungeles szerepben játszó hősnek mindenféleképpen az ún. Smite (Sújtás) időzői képességet kell egynek betenni.
A pályán vannak olyan szörnyek, amik buff-olják (erősítik), vagy az azt elpusztító hőst vagy az egész csapatot. Az egész csapatot erősítő szörnyek elpusztításához szinte mindig csapatmunka szükséges, mert erősebbek az átlagos szörnyeknél. Az egy hősre ható erősítések a Kék gólemtől és Vörös gólemtől, míg az egész csapatot erősítő különböző hatások a Baron Nashor és a Sárkányok (Levegő, Föld, Tűz, Víz, Ősi [Elder]) elpusztításával nyerhetőek. A Baron előtt az első 20 percben jelen van a Rift Herald, akihez két csapattag is elegendő, hogy legyőzzék. Az eldobott szemével megidézhető egy miniatűr változata, amivel könnyű szerrel be lehet törni az ellenséges tornyokat.

Játékmenet az Ordító Szakadékban RÖVIDEN

Ezen a pályán véletlenszerű hős összesorolásban 5-5 fős csapat mérkőzik meg, egy vonalon, vagyis hídon. Cél itt is az ellenséges bázis lerombolása. Ez a pálya kiválóan alkalmas a csapatharcok gyakorlására és új hősök megismerésére.
A játék kezdés 3-as szinttel indul. Itt is van helye a szerepeknek, de nem olyan kritikusan, mint az Idézők Szurdokában. A csapatharcokból akkor lehet eredményesen kikerülni győztesen, ha van a csapatunkban tank, ADC, támogató, mágikus sebző, távleküzdő. Szerencsére a hősök képességeikben és sebzéskiosztásaikban is annyira variánsak, hogy egy tank lehet egyben támogató is vagy távleküzdő, egy mágikus sebző egyben támogató vagy tank is, ADC egyben mágikus sebző és/vagy távleküzdő, stb. Bátran lehet próbálkozni ezen a pályán.
Figyelem! A pályán nem töltődik vissza az élet és a mana ha beállunk a bázisra és csak akkor aktív a bolt amíg meg nem mozdulunk a karakterünkkel.

Játékmenet a Kanyargó Rengetegen RÖVIDEN

A pályán két ösvény és egy kisebb dzsungel van, ahol 3-3 hős megy egymással szemben, hogy lerombolhassák a másik bázist. A dzsungelben a szörnyek mellett két elfoglalási pont (Altars) is van. Ezek megszerzésével tovább gyengíthető az ellenség és tovább erősíthető a bázisukig való eljutás. A pálya felső részén található egy buff főszörny (Vilemaw), aminek a legyőzéséhez a teljes csapat kell, így nyerve időszakos plusz erősítő hatásokat a csapatnak. A pálya közepén pedig van egy élet-visszatöltő pont (buff) is.

Ranked, azaz a Rangsorolt meccsek

Bizonyos feltételek után a rendszer enged rangsorolt meccseket is játszani, amivel minden szezon végén az adott szinten jutalmakat szerezhetünk meg. A Rangsor a következő Iron (Vas), Bronze (Bronz), Silver (Ezüst), Gold (Arany), Diamond (Gyémánt), Master (Mesteri), Grandmaster (Nagymesteri), Challenger (Kihívói). Ezeken belül vannak úgynevezett devíziók I-IV.-ig. Ezek megmászásával az egyes rangokon belül a nyertes meccsekért Liga Pontokat (LP) kapunk, minden devízió szinten 100 pont szükséges, hogy feljebb léphessünk.

A Rangsoroló lehet egyéni és csoportos is. A csoportos rangsorolóban az egyes rangok bármelyikén álló játékossal összehozhat minket a rendszer, így az alkalmas a csapatmunkában betöltött szerepünk lemérésére. Általában az egyéni besorolás alatt állapodik meg egy ranggal a csoportos besorolás.

Források:
https://eune.leagueoflegends.com/en/
https://leagueoflegends.fandom.com/wiki/League_of_Legends_Wiki
https://www.leagueofgraphs.com/hu/rankings/rank-distribution
https://www.mobafire.com/league-of-legends/wiki/minions/rift-herald

Képek forrása:
https://www.mobafire.com/
http://2.bp.blogspot.com/--A1wNZhS868/U7L4xKhbQTI/AAAAAAAAS04/rfzak1JCZFY/s1600/srdb3-1.jpg


Hozzászólások

Sajnos még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írásához jelenkezzél be!